Αναζητώντας το νόημα των ονείρων μέσα από την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία
Σύγχρονες μελέτες στη νευροεπιστήμη και την ψυχολογία αποκαλύπτουν ότι τα όνειρα σχετίζονται με τη φάση REM του ύπνου, όπου ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα δραστήριος (Stickgold, 2005) . Τα όνειρα βοηθούν στη διαχείριση συναισθημάτων, στην εδραίωση της μνήμης και στην επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων (Walker & van der Helm, 2009) .
Η ψυχαναλυτική προσέγγιση του Freud περιγράφει τα όνειρα ως «βασιλικό δρόμο προς το ασυνείδητο» (Freud, 1900) , όπου εκφράζονται καταπιεσμένες επιθυμίες και φόβοι.
Τι Έλεγαν οι Αρχαίοι Φιλόσοφοι για τα Όνειρα;
Ο Πλάτωνας θεωρούσε τα όνειρα μέσο πρόσβασης σε ανώτερες αλήθειες πέρα από τον υλικό κόσμο (Πλάτων, Πολιτεία, 618a) , ενώ ο Αριστοτέλης τα θεώρησε φυσικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη λειτουργία της φαντασίας (Αριστοτέλης, Περί Ψυχής, 431a) .
Ο Πυθαγόρας και ο Εμπεδοκλής απέδιδαν στα όνειρα θεϊκή προέλευση και προφητικό ρόλο (Graham, 2019) .
Η Σημασία των Ονείρων στον Όμηρο
Στην Ομηρική ποίηση, τα όνειρα λειτουργούν ως θεϊκά μηνύματα και οδηγίες για τους ήρωες (Homer, Ιλιάδα 2.6-22) . Οι θεοί χρησιμοποιούν τα όνειρα για να κατευθύνουν και να προειδοποιήσουν, κάνοντας τα όνειρα γέφυρα ανάμεσα στον ανθρώπινο και τον θείο κόσμο.
Όνειρα στις Τραγωδίες του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη
Στις τραγωδίες του Ευριπίδη, τα όνειρα αποκαλύπτουν εσωτερικές συγκρούσεις και προμηνύουν μοίρα (Euripides, Μήδεια) .
Αντίθετα, στον Αριστοφάνη, τα όνειρα συχνά χρησιμοποιούνται κωμικά, αναδεικνύοντας αδυναμίες και κοινωνικά στερεότυπα (Aristophanes, Νεφέλες) .
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα όνειρα παραμένουν πηγή γνώσης, έμπνευσης και αυτογνωσίας. Επιστήμη, φιλοσοφία και τέχνη συνεχίζουν να διερευνούν τον πολύπλευρο ρόλο τους στην ανθρώπινη εμπειρία.
Παραπομπές
Stickgold, R. (2005). Sleep-dependent memory consolidation. Nature, 437(7063), 1272-1278.
Walker, M. P., & van der Helm, E. (2009). Overnight therapy? The role of sleep in emotional brain processing. Psychological Bulletin, 135(5), 731–748.
Freud, S. (1900). The Interpretation of Dreams.
Plato, Republic, 618a.
Aristotle, De Anima (On the Soul), 431a.
Graham, D. W. (2019). Dreams and Divination in Ancient Greece.
Homer, Iliad, Book 2, lines 6-22.
Euripides, Medea.
Aristophanes, The Clouds.